Van Inspiratie naar Creatie

Om van inspiratie krijgen tot het daadwerkelijk creëren te komen, zijn er meerdere wegen mogelijk.

In onze maatschappij, opleidingen en scholing krijgen wij tot nu toe vooral geleerd dat we eerst een uitgekristalliseerde visie moeten hebben van wat we willen bereiken.
Een punt op de horizon zetten. En vervolgens stapsgewijs naar dat punt toewerken.
Heel doel- en resultaatbewust. Vaak ook een mannelijke wijze van creëren genoemd.

Inmiddels vindt er een kentering plaats. Er komt steeds meer ruimte voor een andere wijze van creëren. Hierbij is het eindresultaat helemaal niet zo duidelijk. Het wordt veel meer met uitproberen en experimenteren gevonden. Niet zozeer in logische stappen maar meer instinctief. Soms lijkt het daarbij niet vooruit te komen en dan is er opeens een reuzesprong.
Dit wordt ook wel een vrouwelijke wijze van creëren genoemd.

Overigens kunnen zowel vrouwen als mannen beide wijze van creëren toepassen. Idealiter vullen ze elkaar aan. Alleen zijn we door onze scholing en opleidingen wel geoefend in de doelgerichte wijze van creëren maar niet in de wijze waarbij je door doen iets laat ontstaan.

Om je daar wat zicht op te geven, ga ik hieronder in op een aantal obstakels die je kunt tegenkomen bij creëren en hoe je ermee kunt omgaan.

Obstakel 1: Help, wat is mijn inspiratie?!
Het eerste obstakel begint al bij de inspiratie. Er zijn maar weinig mensen die heel goed voor ogen hebben wat ze willen. Het zetten van de punt op de horizon is dan dus helemaal niet mogelijk.

De meesten van ons zijn vooral op zoek. Wat is het wat ik wil neerzetten? Waar word ik gelukkig van? Wat is mijn passie? Of meer spiritueel; wat wil mijn ziel met deze reis bereiken en betekenen?
In onze zoektocht volgen we workshops, cursussen, lezen boeken, vullen de ene na de andere vragenlijst in, etc. Echter de grote inspiratie, het visioen van wat we willen, blijft uit.

Zo blijf je zoeken zonder te vinden... Maar hoe dan wel? …. De crux zit vooral in het 'Doen'!

Het ontdekken wat je wilt, volgens die andere weg van creëren, begint niet met één groot idee maar vooral met doen, met uitproberen. Steeds aandachtig erbij zijn, wat lijkt je leuk om te doen. Dat opzoeken, voelen wat het met je energie doet. Is dat positief dan zit het in de goede richting, loopt het niet lekker dan past het niet. Door op deze wijze steeds meer te volgen wat goed voelt en blijft voelen, komt je steeds meer in je passie terecht waar je talenten en waar je blij van wordt ervoor zorgen dat je vanuit je flow werkt.

Obstakel 2: Angst en onzekerheid … oftewel … Smoesjes!
Een obstakel bij het uitproberen en experimenteren, is dat we met zijn allen ontzettend goed zijn in het opwerpen van ‘smoesjes’ waarom iets (nog) niet kan. We blijven uitstellen, werpen steeds nieuwe randvoorwaarden op waarom we nog niet kunnen beginnen.
Dit is het obstakel van angst en onzekerheid. Wat als het niet lukt? Wat als het niet aanslaat? Eerst moeten we nog X (opleiding, tijd, geld, etc.) hebben alvorens we uiteindelijk willen gaan beginnen.

Ook hier is 'Doen' cruciaal. Stel niet uit, blijf niet wachten maar durf te gaan 'Doen'!
Zoek naar mogelijkheden hoe het wel kan op dit moment i.p.v. te blijven uitstellen en wachten op het perfecte moment.

Obstakel 3: Het gaat niet vanzelf
Bij het uitproberen en doen wat goed voelt, is het belangrijk om jezelf wel een fase van leren en oefenen te gunnen. Want voor sommige dingen moet je nu eenmaal eerst oefenen alvorens het plezier kan brengen. Denk aan een kind dat leert fietsen, het vergt eerst doorzetten voordat je van het plezier van het fietsen kunt genieten.
Als het plezier ook na enige tijd uitblijft dan is het duidelijk niet hetgeen dat bij je past. Echter als je na enige tijd steeds meer bedreven wordt en steeds meer plezier ervaart, kun je gaan uitproberen of je nog harder en verder kunt fietsen. En voor je het weet ben je terecht gekomen in het leven van je passie; wat je goed kunt én je gelukkig maakt!


Om van inspiratie naar creatie te komen, zijn er vele wegen mogelijk. Dat is het mooie. Er is altijd een weg die bij jouw past. Hierboven heb ik een aantal veel voorkomende obstakels bij het creëren beschreven die ik bij mij zelf ook ben tegengekomen en wat een mogelijkheid is om ermee om te gaan.
In onze praktijk werken wij met verschillende wegen om je te begeleiden in je eigen creatie. Zowel met reguliere als onorthodoxe methodieken.

Interesse om daarover meer te weten te komen? Ben je benieuwd hoe het specifiek voor jou werkt?
Neem dan contact met ons op!

PetersJeurissen

coaching & consultancy
Maastrichterlaan 95
NL-6191 RT Beek
info@petersjeurissen.com
+31 (0)46 8886592

 

Aanmelden Nieuwsbrief