Verhuizen: een oefening in opruimen en loslaten

Eén belangrijk facet dat bij verhuizen hoort, is opruimen en loslaten.
Het loslaten begon voor mij al met de beslissing om ons eigen huis te koop te zetten. Natuurlijk, er zijn hele goede redenen waarom we iets hogerop in Limburg willen gaan wonen en werken. Niet alleen is Jean van origine uit Stein en ik uit Echt, maar belangrijker, onze klanten komen uit alle windstreken. Daarom is het handiger om onze praktijk centraler en makkelijker bereikbaar te vestigen.
Toch had ik het in eerste instantie moeilijk bij de gedachte dat we ons fijne huis en mooie praktijk in Kerkrade zouden verkopen. Een mooie oefening in loslaten dus.
Uiteindelijk realiseer ik mij dat het heerlijk is om te genieten van ons huis, onze eigen plek, echter het heeft geen zin om eraan te hechten. Het leven veranderd voortdurend en er komen altijd weer nieuwe fijne plekken langs die passen bij wat je op dat moment nodig hebt.
‘Toevallig’ kwam tijdens onze jaaropleiding tot Systemisch Coach een prachtige boeddhistische spreuk langs die ongeveer over hetzelfde gaat; ‘Het maakt niet uit of de muren van je huis van goud of van modder zijn, het gaat erom dat je er niet aan hecht.’

Geïnspireerd met deze quote zijn wij inmiddels aan de volgende fase voor de verhuizing begonnen. Het opruimen van spullen … nog meer loslaten … 
En dan kom ik meteen een paar mooie overtuigingen van mijzelf tegen. Bijvoorbeeld bij kleding opruimen; ‘maar dat is toch nog goed, dat is zonde’ … Dit terwijl ik de betreffende kleding al jaren niet meer heb gedragen. Ik besluit mijn eigen overtuiging dus maar eens te onderzoeken en kom al snel tot de conclusie dat ik deze mag herzien. Het is namelijk ook zonde dat kleding die ik niet draag, kastruimte in beslag neemt. Als ik alles blijf bewaren, komt er een punt dat ik een nieuw kast moet aanschaffen alleen voor kleding die ‘zonde is om weg te doen’. Zo dat helpt … al snel zijn een paar grote zakken gevuld met kleding die weg gaat.
Dat creëert letterlijk en figuurlijk ruimte! Niet alleen voor mij maar ook voor de mensen aan wie ik alles wil schenken.

Dan ga ik spullen opruimen die zich op een gegeven moment in de garage en zolder ophopen. Zaken die je niet meer in huis neerzet maar moeilijk afscheid van kunt nemen omdat ze emotionele waarde hebben (of ook weer zonde is om weg te doen maar die hadden we al gehad).
Dus neem ik mijn gedachtes over de emotionele waarde onder de loep. En ook die houden geen stand bij nader onderzoek. Want wanneer komt die emotionele waarde op? Eigenlijk alleen als ik de spullen, voor de zoveelste keer, in mijn handen heb om op te ruimen. Als ze eenmaal weg zijn, kan ik ook los van de voorwerpen aan de mooie zaken denken waar ze voor staan.
Natuurlijk bewaar ik diverse zaken die ik van mijn moeder gekregen heb maar om alles te bewaren heeft geen zin. Ik denk toch gelukkig vaak aan haar. Daar doet een voorwerp niets aan af, of beter, voegt er niets aan toe.
Zo had ik nog alle kettinkjes die ik in mijn leven gekocht heb! En hoewel ik mij nog heel jong voel, zijn dat er toch al veel! Gelukkig kan ik hier het dochtertje van onze buren blij mee maken (en nu maar hopen dat zij er geen emotionele waarde bij opbouwt…………………..).

Met een leeg huis en hoofd (weer een paar overtuigingen minder) kunnen we over twee weken met beduidend minder bagage naar Beek verhuizen. Heerlijk!!!

Loop jij ook wel eens tegen overtuigingen aan die je in de weg zitten in je persoonlijke leven of in je werk? Wil je deze op een deskundige wijze tegen het licht houden en onderzoeken? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak zodat we je kunnen vertellen hoe we dat kunnen doen.

PetersJeurissen

coaching & consultancy
Maastrichterlaan 95
NL-6191 RT Beek
info@petersjeurissen.com
+31 (0)46 8886592

 

Aanmelden Nieuwsbrief